Hikaye Kitaplarının Çocuk Gelişiminde Önemi

hikaye kitaplarının çocuk gelişiminde etkisi

Çocukluk nasıl geçtiği anlaşılmayan, insan yaşamında küçücük bir yer kaplayan ama bütün alışkanlıkların ve huyların da o yıllarda öğrenildiği zaman dilimidir. Çocuklar yetişkinlerden farklı olarak sürekli büyüme ve gelişme gösterir. Gösterdikleri gelişme her konudadır. Çocukların gelişiminin yüzde 70’i 0-6 yaş grubunda tamamlandığından 0-6 yaş grubunda öğrendikleri davranışların izleri hayatları boyunca taşınır.


Kitapların çocukların duygusal, ruhsal, bilişsel ve sosyal gelişiminde büyük rol oynamaktadır. Çocuklara hayal güçlerini geliştirecek ve bir şeyler öğretecek kitaplar okunmalıdır ki; çocuk gelişimini hem hızlı hem de etkili bir şekilde tamamlayabilsin.


Çocuğun kafasında iyi ve kötü kavramı ilk olarak ailesinde, daha sonra okuduğu kitaplarda şekil bulacaktır. Masal okunan çocuk pamuk prensesin iyi, cadının kötü olduğunu kavrayacak ve okunan her masaldan bir sonuç çıkaracaktır. Pamuk prenses masalında aşılanan her gördüğüne güvenme, her gördüğünden bir şeyler alma mesajı gibi her masal çocuğa gelişiminde yol kat ettirecek bir şeyler aşılayacaktır.


 


0-3 Yaş


Bu yaş grubunda çocuklar çok fazla okumaktan anlamayacağından daha çok resimli kitaplar tercih edilerek dikkatleri çekilmelidir. Hem gördüğü resimler dolayısıyla hayal gücü gelişecek hem de örneğin hayvan resimlerinin olduğu bir kitapta bir hayvanın nasıl göründüğünü kavrayabilecektir.


3-6 Yaş


Bu yaş grubunda çocuklara resimli masallar, hikayeler okunabilir ayrıca sayıları, renkleri öğrenmek için artık hazırdır. Çocuklar bu dönemde bir kitabı birkaç kez okumanızı isteyebilirler çünkü beğendikleri masalı birçok kez dinlemek onları hem eğlendirir hem de öğrenmelerini kolaylaştırır.

 

kitap okuyan çocuklar


Okul Çağı


Okul çağındaki çocuklar kahramanları olan kitaplardan hoşlanır, örneğin Rapunzel’i kilitli kaldığı yerden kurtaran prens çocukların örnek almaya başladıkları kişidir. Hala somut düşünme döneminde olduklarından resimli kitaplar tercih edilmelidir, resimli kitaplar hem ilgilerini çekecektir hem de özellikle okuma yazmayı öğrenmiş çocuklar sürekli onları okumak isteyecektir.


10 yaşından sonra gelişen soyut düşünme yetenekleri sayesinde çocuklar daha çok macera, bilim kurgu kitaplarına yönelebilirler.


Etiketler: hikaye kitaplarının önemi, çocuk gelişimi
Ekim 30, 2018
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR