Çocuğa Sorumluluk Bilinci Nasıl Aşılanır?

çocuklar için sorumluluk bilinci aşalama

 Çocuklarda Sorumluluk Hissi

 

Çocuklar sürekli gelişmeleri ve büyümeleri dolayısıyla sürekli bir şeyler öğrenirler ve bu öğrendikleri hayatları boyunca onları etkiler. Çocuğun sorumluluk duygusunu en iyi ve en hızlı edinebileceği dönem şüphesiz çocukluk dönemidir.

 

Çocuklar sorumluluk nedir öğrenmezse, okulda ve arkadaş ilişkilerinde zorluk yaşarlar. Çocuklar sorumluluk duygusunu edinirse, olduklarından her zaman daha olgun ve yaşıtlarından her zaman bir adım önde olacaklardır.


 

Çocuğa Sorumluluk Bilinci Nasıl Aşılanır?

 

Bir ebeveyn çocuğuna sorumluluk bilinci kazandırmak istiyorsa ilk yapması gereken gelişim dönemi özelliklerini yakından takip etmesi olacaktır. Çocuğunun hangi dönemde olduğunu bilmeyen bir ebeveyn ona iyi bir sorumluluk duygusu kazandıramaz.

 

Çocuklar sorumluluk bilincini bir kez kazandıysa onu sergilemekten çekinmezler yani sorumluluk bilinci sürekli sürekli tekrar öğretilmesi gereken bir şey değildir, bir kez öğretilmesi ömür boyu yeterli olacaktır.

 

Çocuğuna sorumluluk bilinci kazandırmak isteyen bir anne baba, yemek yemeyi bilen bir çocuğa konu her ne olursa olsun yemek yedirmemeli, onu giydirmemeli ve giyeceğini özgürce seçmesini fırsat tanımalıdır. Bir konuda ona da fikrini sormalı, tek başına karar vermemeli ve harçlıklarını haftalık olarak verip, bütün haftayı o parayla geçirmesini sağlayarak sorumluluk bilinci kazandırabilir.

 

Odasını dağıtmış bir çocuktan odasını toplamasını isteyerek o odayı ona toplatmalısınız fakat bu baskıyla olmamalı. Örneğin oyuncak sepetine basket atarak oyuncaklarını toplamasını eğlenceli hale getirebilir ve sıkılmadan bu işi yapmasını sağlayabilirsiniz.


Anne Babalar Ne Yapmalıdır?


        Küçük yaşlarda sosyal hayatla ilgili sorumluluk bilinci kazandırın. Örneğin yerlere çöp atmaması gerektiğini sebepleri ile birlikte anlatın.

        Onun modeli siz olun. Siz ne yaparsanız onu yapmaya meyilli olan çocuğa sorumluluk bilinciniz ile örnek olun ki sizi örnek alsın.

        Çocuklarınızı tanımak için araştırmalar yapın. Örneğin bulunduğu yaşta ne özelliklere sahip olduğunu ona anlatın.

        Sabırlı olmalısınız. Sorumluluk bilinci bir anda gelişecek bir şey olmadığından sabırlı ve destekleyici olmanız ona fayda sağlayacaktır.

        Onu yönlendirin. Örneğin parasını haftalık verin. Kıyafetini kendinin seçmesini sağlayın. Hayvanlara su ve yem vermeye teşvik edin. Yerlere çöp atmanın çevreyi kirleteceğinden bahsedin. 


Etiketler: çocuklar için sorumluluk bilinci
Kasım 20, 2018
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR