Bebekler Neden Uyumaz?

bebekler neden uyumaz

UYKU PROBLEMİ ÇEKEN BEBEKLER NASIL UYUTULUR?

 

Anne ve babaların serüveni, bebeklerini kucaklarına almalarıyla birlikte başlamaktadır. Uzun bekleyişin ardından bebekleriyle buluşan anne ve babalar, özellikle bebek bakımı konusunda oldukça titiz davranmak isterler. Bebekler, anne ve babalarına mutluluk duygusunu en derin şekilde hissettirse de zaman zaman sorunlarıyla da endişelendirebilir. Bu aşamada ebeveynler telaş yapabilir hatta olumsuz psikolojiye bürünebilirler. Aileye düşen burada doğru araştırmaları yapıp, bebeğinin sorunlarını en doğru yolla çözmeleridir. Bebeklerin doğumdan sonra ve büyürken birçok problemi olabilir. Fakat anne ve babaları en zorlayan sorun uyku problemidir. Özellikle doğumdan sonra bebekler, değişime ayak uydurmak için sürekli uyku halindedirler. Bazı bebekler ise uyku problemi çeker ve bu durumda anne ve babaya büyük sorumluluk düşer. Bebeklerin gündüz uyku halinde olup, gece uyanmaları veya gündüz uyuma alışkanlığı olmamaları özellikle ailelerin çektiği büyük sıkıntılardan biridir.


Anne ve babaların öncelikle yapması gereken şey bebeklerinin standart sebeplerden mi yoksa normal olmayan sebeplerden dolayı mı uyumadıklarını tespit etmeleridir. Standart sebepler ise şunlardır;


Bebeğin karnının aç olması veya doymamış olması: Bebekler az ama sık sık besin almak isterler. Karınları çok çabuk doyar fakat çok çabuk acıkır. Bazı bebekler ise tam doymadan memeden ayrılabilir. Eğer bebek acıkmış veya tam doymamışsa tekrardan besin isteyebilir. Bu yüzden ya uyumamakta ısrar eder ya da uykudan uyanır.


  


Bebeklerin bezinin ıslanması: Uyku sırasındaki bazı bebekler, bezi ıslandığı için uyanabilir. Bazıları dedik, çünkü bu bebekten bebeğe değişen bir durumdur. Bu aşamada altı ıslanan bebek uykusundan uyanıp uykuya direnebilir.


Bebeğin gaz sorunu yaşaması: Özellikle yeni doğan bebeklerde sıkça görülen bu sorun, bebeğin hem sıkıntı yaşayıp ağlamasına hem de uyumamasına neden olur. Bu durumda anne ve babanın, öncelikle bebeğin gazı çıkartması daha sonra uyutmaya çalışması gerekir.

Bu standart sebepler, uyumayan bebekte aramanız gereken ilk etkenlerdir. Eğer bu etkenlerin hiçbiri mevcut değilse şu sebeplerden dolayı da uyumuyor olabilir.


Bebeğin rahat nefes alamaması: Uyku sırasında, uykuyu bozan her etken gibi bebeğin rahat nefes alamaması da bebeği uykusundan uyanmasına sebeptir. Yanlış yatırılan bebek, rahat pozisyonda olmadığı için rahat nefes alamaz. Bu sebeple sık sık uyanır. Bu durumda yapılması gereken bebeği doğru pozisyonda yatırmaktır. Bebeğin tam anlamıyla sırt üstü yatırılmaması önemlidir. Başının ayaklarından daha yüksek olduğuna ve yastıkla ufak bir açı yarattığınıza emin olun.


Odanın sıcak veya soğuk olması: Odanın derecesi uyku için oldukça önemli bir durumdur. Bebeğin çok üşüdüğünü düşünen aileler sıcaklığı arttırma düşüncesindedirler. Fakat bebek odaları için yeterli sıcaklık uzmanlara göre 22-23 derecedir.


Evde gürültü olması: Bebeklerin uyku sırasında sessiz bir ortamda mı yoksa gürültülü bir ortamda mı uyudukları çok önemli bir durumdur. Sessiz bir ortamda uyuyan bebek, ani bir gürültüyle uyanabilir. Bu durumda ortamın sessiz olması bebeğin uykusunu kolaylaştıracaktır.


Bebeğin kıyafet seçimi: Anne ve babaların tıpkı odanın ısısına dikkat ettikleri gibi kıyafet seçiminde de dikkatli olmalıdırlar. Bebeği kat kat giydirmek veya çok ince giydirmekte bebeğin uykudan üşüyerek ya da çok terleyerek uyanmasına sebep olur.

 

Bu sebeplere dikkat eden aileler bebeklerinin uyku problemini kolayca çözüme kavuşturup, bebeklerinin rahat bir uyku çekmesine yardımcı olurlar.

 

Etiketler: bebekler neden uyumaz
Aralık 01, 2018
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR