Bebeğiniz Doğduktan Sonra İhtiyacınız Olabilecek Bilgiler

bebek doğum sonrası bakım

Bebek doğduktan sonraki ilk zamanlar fazlasıyla sıkıntılı geçen süreçlerdir. Özellikle ilk defa çocuk sahibi olan bireyler bebek bakımı konusunda yeterli bilgiye ve tecrübeye sahip olmayabilirler. Bebeğiniz doğduktan sonra ihtiyacınız olan 5 bilgiyi okuyarak, bebek bakım sürecini daha rahat geçirebilirsiniz.

1.    Oda ısısının bebeğe uygun olduğundan emin olun.

Bebekler, 9 ay boyunca rahimde oldukları için sıcak ortama alışırlar. Doğumdan sonra ortamın ısısına alışmaları için daha yumuşak geçişlere ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple bebeğin bulunduğu ortamın ısısı 22-24 derece aralığında tutulmalıdır. Aksi taktirde bebeğiniz rahatsızlanabilir.

2.    Bebeğinizi sık aralıklarla emzirin.

Bebeğin sağlığı açısından anne sütüne mümkün olan en kısa vakitte başlaması çok önemlidir. Bebekler ilk zamanlarda ihtiyacı olan tüm besinleri anne sütünden alırlar. Bebeğinizin bağışıklık sisteminin güçlenmesi için sık sık emzirmelisiniz. Hangi aralıklarla emzireceğiniz konusunda doktorunuza danışarak daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

3.    Bebeğinizin büyüme oranını takip edin.

Anne karnında 9 ayını tamamlayıp doğan bebeklerin kilosu 2500-4000 gram arasında değişkenlik göstermektedir. Yeni doğdukları anda sahip oldukları ağırlığın yaklaşık %5-8’ni ilk 5 günde kaybetmektedirler. 10 gün sonrasında ise yeni doğduklarında sahip oldukları ağırlığa tekrar dönerler. Özellikle ilk yıl bebeğinizin kilosunda ve boyunda olan değişimleri belirli aralıklarla ölçtürmelisiniz. Ayda 1 bu işlemi yapmanız uygun olacaktır.

4.    Bebeğinizin vücudunu hemen silmeyin.

Yeni doğan bebeklerin vücudunu verniks adı verilen özel bir yağ tabakası kaplar. Bu yağ tabakası hem deriyi dış etkenlere karşı korur hem de bebeğin vücut ısısının düzenlenmesine yardımcı olur. Bu yüzden bebeğinizin ilk banyosunu göbeği düştükten sonra yaptırmalısınız. Öncesinde ise sadece yüzünü silerek temizleyebilirsiniz.

5.    Cildinde meydana gelen değişiklikleri gözlemleyin.

Yeni doğan bebeklerde ciltte rastlanan morarma, sararma ve döküntü gibi durumlar çeşitli hastalıkların habercisi olabilir. Özellikle sarılık durumu ancak bebeğin cildinin gün ışığında veya aydınlık bir ortamda incelenmesi sonucunda anlaşılabiliyor. Bu sebeple bebeğinizin cildini iyi aydınlatılmış bir ortamda belirli aralıklarla incelemelisiniz. Cildinde bir gariplik fark etmeniz durumunda direkt olarak doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekir.

Etiketler: bebek ihtiyaçları, bebek bakımı bilgileri
Ocak 15, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR