Az Yiyen Çocuklar Nasıl Beslenmeli?

az yiyen çocuklar nasıl beslenir

Çocukların az yemeleri ebeveynlerin ciddi bir sorunudur. Onlara göre çocuklar ne kadar yiyeceğinin farkında olmayan bireyler olduklarından tıka basa yeyip aç kalmamalıdır. Çünkü vücut dirençlerinin düşeceğine, kendilerini kötü hissedeceklerine ve hasta olacaklarına inanırlar ebeveynler. Fakat aslında durum öyle değildir.

 

Bazı çocuklar yemekler konusunda çok seçicidir. Örneğin bir yemekten tiksinmişse o yemeği ağzına koymamak için ailesi ile ciddi bir tartışma içerisinde olacaktır, en azından ergenlik çağına gelene kadar. Bu sorun her ailenin temel sorunudur, anne babalar kendilerinin de yemek istemedikleri, sevmedikleri yiyecekler olmasına rağmen, çocuklarının her şeyi yemesi gerektiğini düşünmektedirler. Haklılık payları da vardır çünkü gelişim döneminde her proteini ve vitamini almaları, gelişmelerini ve büyümelerini kolaylaştıracaktır.

 

Yine de anne babaların çocukların beslenmesinden yana olan şikayetlerine bazı çözümler üretilebilir. Örneğin bir çocuk karnabahar sevmiyor ise, anne baba ısrar etmek yerine çocuğa şarkılar söyleyerek onun dikkatini çekebilir ve bir şekilde o karnabaharı çocuğuna zorlamadan yedirebilir. Karnabaharın faydalarını anlatması da mantıklı bir yöntemdir, çünkü bu şekilde hem çocuk bir besini gördüğünde içerisinde hangi vitaminlerin olduğunu öğrenecektir, hem de bunu bilerek güçlenecektir.

 

Örneğin ıspanak yemeyen bir çocuk Temel Reis çizgi filmi ile kandırılabilir. Onun kadar güçlü olacağını düşünen çocuklar, özellikle erkek çocuklar, ıspanağı yemeye ve hatta sevmeye başlayacaktır.

 

Yine bir yöntem önerilecek olunursa, çocuğu ödüllendirme yöntemi konuşulabilir. Örneğin çocukların vazgeçemediği çikolataları hem dengeli yemeleri hem de diğer besinleri yemeleri açısından çocuklara; bamya yemeğini bitirirsen çikolata yiyebilirsin tarzı ödüllendirmeler yapılabilir. Bunun dışında çikolata sevmeyen veya çok az yemek yiyen çocuklar için de bu yöntem uygulanabilir. Çocuklar yemek istemese giyecek, giyecek istemese oyuncak isterler. Yeterli besin gruplarından yeterli vitamini alamadığı düşünülen çocuklara yemeyi bir ay boyunca düzenli yemesi sonucu istediği oyuncaklar alınabilir. Bu da onların yemelerini tetikleyecektir.

 

Ama her şeyi yediği halde daha çok yedirmek isteyen ebeveynler için söylenecek bir söz varsa o da bunu yapmamaları gerektiğidir. Çünkü bazı çocuklar zayıf olabilir metabolizmaları hızlıdır, bazı çocuklar da metabolizmalarının yavaşlığından şişmandır. Bir çocuk yeterli besleniyorsa, daha fazlasının istenmesi son derece yanlış olacak, bir saatten sonra da obeziteye yol açacaktır. 

Etiketler: az yiyen çocukların beslenmesi
Aralık 10, 2018
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR