Yemek Masasında Çocuğunuzu Konuşturmak İçin 6 Tavsiye

yemek masası çocuk

Çocuklarla iletişim halinde olmanız hem çocuğunuzun gelişimi açısından hem de çocuğunuzun gelişimi açısından fazlasıyla önem taşımaktadır. Ailecek yemek yenildiği zamanlarda çocuğunuzla hep beraber iletişim kurabilirsiniz. Çocuğunuzla konuşma başlatmak için aşağıdaki 6 yöntemi uygulayabilirsiniz.


1.    Çocuğunuzun gününün nasıl geçtiğini sorun.


Çocuğunuz gün içerisinde iyi veya kötü birtakım olaylar yaşar. “Günün nasıl geçti?” diye bir soru sorarak konuşma başlatabilirsiniz. Bu sayede hem çocuğunuzun gününün nasıl geçtiğini öğrenip hem de çocuğunuzun ona değer verdiğinizi anlamasını sağlamış olursunuz.


2.    Konuşma eylemini küçük bir oyuna dönüştürebilirsiniz.


Masada çocuğunuzun da fikir belirtebileceği bir konu açarak herkesin sırayla konu hakkındaki görüşlerini belirtmesini sağlayabilirsiniz. Belirlediğiniz konuda sırayla fikir belirtmeniz çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunacaktır. Ayrıca çocuğunuzun herhangi bir konuda fikrini almanız çocuğunuzda birey olma bilincinin oluşmasına da katkıda bulunacaktır.


3.    Çocuğunuzu gün içerisinde mutlu eden şeyleri sorun.


Çocuğunuza “Bugün seni mutlu eden ne oldu?” diye soru yönelterek çocuğunuzun gün içerisindeki mutlu anlarını hatırlamasına olanak sağlamış olursunuz. Ayrıca bu tarz konuşmalar çocuğunuzda küçük şeylerden de mutlu olabilme dürtüsünü harekete geçirir.


“Bugün birini mutlu etmek için bir şey yaptın mı?” sorusunu da sorabilirsiniz. Bu konu hakkında biraz muhabbet ederek çocuğunuza insan sevgisini ve yardım etme duygusunu aşılayabilirsiniz.


4.    Derslerinin nasıl gittiğini sorun.


Çocuğunuzla derslerinin nasıl gittiği hakkında belirli aralıklarla konuşabilirsiniz. Dersleri hakkında konuşurken yargılayıcı bir tutum sergilemek yerine çözüm odaklı bir tutum sergilemelisiniz. Çocuğunuz bu muhabbet esnasında zorlandığı noktaları sizinle paylaşacaktır. Örneğin bir derste zorlandığını söylüyorsa o derste daha iyi olması için destek de bulunabilirsiniz. Birlikte ders çalışabileceğiniz gibi özel bir öğretmen de tutabilirsiniz.


5.    Çocuğunuza kendi hayatınızdan da bahsedin.


Çocuğunuzun hayatının nasıl gittiğini sormanız aranızda bir bağ oluşması için yeterli olmayacaktır. Aynı zamanda çocuğunuzla kendi hayatınızda neler olup bittiği hakkında da konuşmalısınız. Bu sayede aranızdaki bağ daha da kuvvetlenecektir.


6.    Konuşma esnasında dikkatinizi çocuğunuza verin.


Çoğu ebeveyn çocuğuyla konuşurken aynı zamanda da farklı işlerle ilgilenir. Ancak bu durum çocuğun kendini değersiz hissetmesiyle veya size bir şey anlatmak istememesiyle sonuçlanabilir. Bu nedenle çocuğunuzla sohbet ederken tüm dikkatiniz çocuğunuzun üzerinde olmalıdır.

 


Etiketler: yemek masasında çocuğunuzu konuşturmak için tavsiyeler
Şubat 02, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR