Teknoloji Çocukları Nasıl Etkiliyor?

çocuklar ve teknoloji

 

Çağımızda teknolojinin neredeyse girmediği ev kalmadı. Son yıllarda teknoloji olmadan neredeyse yaşamak bile mümkün değil. Özellikle yeni neslin vazgeçilmezi halinde. Her evde tabletler akıllı telefonlar bilgisayarlar var… Tabi haliyle teknolojiyle büyüyen evin küçük bireylerinin de bunları bilmeden büyümesi zor. Peki gerçekten çocuklar üzerinde etkilerinin ne olduğunu biliyor muyuz?

 


 

Olumsuz Etkileri

Teknolojinin kontrolsüz ve bilinçsiz kullanımı çocukların gelişimi üzerinde birçok olumsuzluğa yol açabiliyor. Fiziksel ve psikolojik olarak etkilenebiliyorlar. Uyku problemleri, baş ağrıları, yeme bozuklukları, kilo sorunları gibi fiziksel etkiler görülebiliyor. Bunun yanı sıra stres bozukluğu, kişilik problemleri, sosyalleşmede zorlanma, ani öfkelenmeler gibi birçok psikolojik etki görülüyor. Çocukların 1 ila 6 yaş arası gelişimlerinin en önemli evrelerinin yaşadıkları karakteristik özelliklerin ön plana çıktığı yıllarda çevresel birçok şey onları etkileyebiliyor.

 

Şiddet ve saldırganlıktan beslenen televizyon programlarının ve internette oynadıkları oyunların olumsuz olarak etkilediği ile ilgili birçok uzman görüşü mevcut. Gerçek yaşam ve sanal yaşam arasındaki farkı henüz kavrayamamış çocuklar bunları ciddiye alıp kişiliklerini bu temellere göre oluşturabiliyorlar. Bunca olumsuzluk arasında bile teknolojiyi yok saymak imkânsız ve her anımızda var ancak zaman kısıtlaması ve belli kıstaslar ile bu olumsuzlukların önüne geçmek mümkün.

 

Olumlu Özellikleri


Bu kadar olumsuzluğun içinde hiç mi olumlu etkileri yok, diyorsanız cevap şu: tabi ki var. Bunun için belli ölçüler ve kurallar belirlememiz gerekiyor. Günün belli zaman dilimlerinde belli dozlarda teknoloji zarardan çok fayda bile sağlayabilir. Eğitici bilgilerin ön plana çıktığı yayınların çocukların öğrenmelerine fazlasıyla olumlu etkileri bulunmakta.

 

Hızlı bilgi alışverişinin sağlanması, temel becerilerin geliştirilmesi, sosyalleşme aracı olarak kullanılması, özel yeteneklerin ön plana çıkmasını tetiklemesi gibi birçok özelliğin oluşmasında önemli etkiler sağlamaktadır. Tabi sizin teknolojiye karşı tavrınızda çok önem taşımakta, çocuklar sizin davranışlarınızı iyi ya da kötü taklit etmeye meyillidir ve onların karşısında teknoloji kullanımınıza dikkat etmeniz gerekir.

 

Örneğin olumsuz örnek oluşturabilecek yayınları izlemezseniz onların gelişimine katkı sağlayabilirsiniz. Sonuç olarak teknoloji iyisiyle veya kötüsüyle hayatımızın içinde. Bunu yok sayamayız ama hangi yönde kullanacağımıza kendimiz karar verebiliriz.

 

Hem kendimiz için hem de çocuklarımız için teknolojiyi en verimli en iyi şekilde kullanmalıyız. Kısacası bu çağda teknolojiden korkmak yerine olumlu yönleri üzerinde ne kadar durursak hayatımız bir o kadar kolaylaşır ve hayata bakışımızı daha farklı kılabiliriz.
Etiketler: çocuk ve teknoloji, teknolojinin çocuklar üzerindeki etkisi
Kasım 22, 2018
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR