Çocuk Odalarında Hangi Renkler Seçilmelidir?

çocuk odası seçimi

Her insanın yaptığı gibi çocuklar da renkleri, çevresel faktörlerle iletişim için kullanır.  Çevresiyle iletişimi kolaylaştırmak isteyen çocuk, duyularından yardım alır. Göz duyusu gelişen çocuğun eğitim alanındaki tasarım becerisi de olumlu etkilenir. 6 aydan itibaren çocukların görme duyusu gelişmeye başlar. Etrafı tanımaya çalışan çocuğun dikkatini, kuşkusuz ilk “renkler” çeker. Bu yüzden çocukların kıyafet renkleri kadar uyuduğu ve oyun oynadığı odanın da renkleri önemlidir. Oda rengi, çocukların fiziksel ve fizyolojik gelişimine etki eder. Ayrıca rengin tonu ve doygunluğu da oldukça önemli bir kavramdır. Renk tonunun pozitif ve negatif etki edebilme ihtimali vardır.


Renkler kadın ve erkeğin farklı tepkilerine maruz kalır. Her birey renge ayrı tepki gösteriyorken elbette renklerinde cinsiyete göre seçilmesi gerekir. Henüz cinsiyet kavramı daha oturmamış bir dönem olan bebeklik döneminde ise odanın rengi konusunda ailenin dikkat etmesi gereken durumlar vardır.


SARI:


Sarı bir oda rengine sahip bebekler, kendilerini tedirgin hissederler. Bu yüzden bebeklik döneminde sadece sarı seçilmesi sakıncalıdır. Oysa mavi ve yeşil mobilyayla dekore edilmiş sarı bir odada bebek, kendini daha mutlu hisseder.


CANLI RENKLER:


renkli çocuk odasi 


Oyun dönemine gelen çocuk, en çok odasında vakit geçirmeye başlar. Oyuncaklarının ve eşyalarının onlar için önemi büyüktür. Bu yüzden çocuk, oyuncaklarının kolay ulaşabileceği yerde olmasını ister. Oyun döneminde olan çocuk için canlı renkler seçilmesi, yaratıcılığına direkt olumlu etki edecektir. Fakat çok fazla canlı renk kullanımı çocuğa huzur vermeyebilir. Bu yüzden canlı bir renk ile sade huzur veren bir renk kullanılmalıdır.


BEYAZ:


Saflığın ve sadeliğin temsili niteliğinde olan beyaz renk, çocuk odalarındaki duvar ve mobilyalarda güzel dururken çocuğun görme duyusundaki renk çeşitliliğini olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden bembeyaz bir odadan ziyade, oyuncak ve aksesuarlar, canlı renklerden yana kullanılabilir.


KIRMIZI:


Kırmızı renk, dinamikliği, aktifliği ve dikkat çekmeyi simgelese de çocuklarda dikkat kaybına sebebiyet gösterebilir. Yoğun kırmızı bir odada çocuk, kendini gergin hisseder. Bu yüzden kırmızı rengi seçilirken dikkatli olunmalıdır.


MAVİ:


Mavi, kırmızının tam tersi bir etkiye sahiptir. Yatıştırıcı bir renk olan mavi, huzur sağlar ve çocuklardaki endişeyi uzaklaştırır. Deniz ve gökyüzüyle tanışan çocuklar, özgürlük duygusunu maviyle özleştirir. Aileler odalarda mavi rengini kullanabilirler. Fakat sadece mavi renk kullanılmamalıdır. Mavinin yanında sıcak bir renk kullanımı daha mantıklı olacaktır.


PEMBE:


Kız çocuklarıyla özleşen pembe, kadınsılığı simgelediği bilinmektedir. Sakinleştirici bir etkisi olan pembe, kız çocuk odalarında kullanılabilir. Fakat kız çocuğun yaşı büyüdükçe farklı renklere de odaklanılmalıdır. Devamlı pembe renginin kullanımı kız çocuklarında prenses gibi hissedip kaprislerine yol açabilir.


Etiketler: renkli çocuk odası, çocuk odası nasıl seçilir
Kasım 30, 2018
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR